Інтернет-магазин швейної техніки

Україна, м. Київ, вул. В. Хвойкі 21; info@sewing.kiev.ua
050-383-1362, 044-353-5763

Основні терміни

Пропонуємо Вашій увазі короткий список термінів, які використовуються в описах до швейних машинок.

Швейна операція - тип строчки, що виконується машиною. Кількість швейних операцій - одна з важливих характеристик швейної машини впливає на її ціну (в це число входять всі робочі і декоративні строчки, петлі і т.п.). Саме тому більшість виробників намагаються вказати якомога більше число швейних операцій, і часто в хід йдуть всілякі хитрощі. Наприклад, одну пряму строчку можна порахувати одного разу, а можна - по числу можливих зсувів голки з центрального положення. Так що при виборі машини з'ясовуйте для себе, які саме операції необхідно виконувати Вашої майбутньої швейній машинці, а ми постараємося надати Вам найповнішу інформацію.

Нитковдівач (автоматичний нитковтягувач)
Наявність пристрою, що забезпечує втягання верхньої нитки в голку. Нитковдівач істотно прискорює і полегшує заправку нитки в голку.

Автоматична заправка нижньої нитки
Наявність пристосування для автоматичної заправки нижньої нитки. Зазвичай реалізовано в човниках горизонтального типу і дозволяє починати шиття без попереднього діставання нижньої нитки наверх.

Автоматична зупинка голки у верхньому положенні. Після закінчення шиття машина автоматично встановлює голку в верхньому положенні. Якщо вам зручніше, щоб голка зупинялася в нижньому положенні, то слід звернути увагу на швейні машини з перемикачем положення голки (див. "Перемикач положення голки (верх / низ)").

Автоматичний обрізувач нитки
Наявність автоматичного нітеобрвзувача. Зазвичай його механізм реалізований наступним чином: користувач натискає на спеціальну кнопку, в результаті отримує автоматично обрізані нижню і верхню нитки, і голку, підняту в верхньому положенні.

Автоматичний підйом лапки
Наявність функції автоматичного підйому лапки. Після завершення швейної операції лапка піднімається автоматично без участі користувача. При бажанні цю функцію можна відключити і використовувати для підйому ручної або колінний важіль (при його наявності).

Автоматичне закріплення строчки
Наявність режиму автоматичного закріплення строчки. На початку і (або) в кінці рядка машина виробляє автоматичне закріплення нитки, що запобігає розпускання швів. Альтернативним варіантом є режим реверсу (див. "Кнопка реверсу"), який так само дозволяє закріпити нитку шляхом виконання строчки на невелику відстань в зворотному напрямку.

Верхній транспортер тканини
Наявність крім традиційного нижнього, верхнього транспортера тканини. Він призначений для одночасного протягування верхнього і нижнього шарів тканини, що особливо актуально при роботі з тонкими і слизькими тканинами. Це дозволяє отримати рівну строчку і відсутність небажаних складок. Крім того, при виконанні робіт, пов'язаних з технікою квилтинга, верхній транспортер дозволяє зменшити взаємний зсув шарів тканини.

Сполучні шви - використовуються для сточування деталей. Крім простого прямого шва, розрізняють і інші типи сполучних швів. Еластичні або трикотажні строчки використовуються для еластичних тканин, джерсі, трикотажних полотен, для пришивання гумки. Оверлочниє шви - це машинні шви, лише імітують оверлок. Посилені шви - особливо міцні шви, призначені для витримування підвищеного навантаження.

Обметочна строчка і зигзаг використовуються для обробки зрізів сипких тканин, ці строчки імітують оверлочний шов.

Декоративні (оздоблювальні) шви - всілякі фестони, орнаменти, алфавіти, мережки, ажурні рядки, декоративні бордюри. Зазвичай будь-яку декоративну строчку можна модифікувати, змінюючи довжину і ширину стібка і використовуючи функцію дзеркального відображення рядка (в комп'ютеризованих моделях машинок).

Виконання петлі
Режим обробки швейної петлі. Розрізняють три режими: автоматичний, напівавтоматичний і ручний.
Петля-автомат - при наявності даного режиму швейна машина виконує петлю без вашої допомоги за один прийом. При цьому вона автоматично проводить необхідні перемикання і обметують все краю петлі. Розміри петлі задаються або за допомогою спеціальної петельної лапки, або безпосередньо користувачем в міліметрах. Такий варіант найбільш зручний для виконання декількох однакових петель на одному виробі.

Петля-автомат - режим обробки петлі, коли петля виконується автоматично за один прийом. Від вас не потрібно розгортати тканину, машина сама обмітає все краю петлі під потрібний розмір (розмір задається або в цифрах, або за допомогою вимірювальної, так званої петельной, лапки, в яку закріплюється відповідна гудзик). Це найбільш зручно для виконання декількох однакових петель на верхньому одязі. Електронні швейні машини найчастіше виконують кілька видів петель - білизняний (в тому числі зі зміцненням країв прямим стібком), петлю з вічком, з закругленими краями і т.п.

Петля-напівавтомат - велика кількість електромеханічних швейних машин виконують петлю в напівавтоматичному режимі. Машина не може зробити всю петлю сама, але і від вас не потрібно розгортати виріб, досить перемкнути 4 рази відповідну операцію (наприклад "лівий край", "верхній край", "правий край", "нижній край").

Реверс - шиття у зворотному напрямку. Функція, яка часто використовується для закріплення строчки, якщо не передбачена спеціальна функція автоматичного закріплення строчки.

Шиття в декількох напрямках - ширина машинної строчки обмежена конструкцією човника і межами, в яких може переміщатися голка: не більше 6,5- 7 мм. Для отримання більш широких рядків необхідний механізм переміщення тканини не тільки вперед-назад, але і вправо, вліво, по діагоналі. При наявності такого механізму тканина може переміщатися в декількох напрямках. Навіть при відсутності вишивального блоку такі машини можна назвати швейними машинами з вишивальними можливостями - вони можуть виконувати широкі декоративні бордюри (максі-візерунки) шириною до декількох сантиметрів.

Блок для вишивання
Наявність вишивального блоку в комплекті. На деякі швейно-вишивальні машини може бути встановлено спеціальне пристосування для вишивання, в яке закріплюються пяльці з натягнутою тканиною. Залежно від моделі машина може виконувати вишивки різної складності і розміру. Деякі моделі призначені лише для простих малюнків і написів, інші мають можливість підключення до комп'ютера або завантаження нових схем вишивки з дискет або карт пам'яті. Наявність вишивального блоку істотно збільшує вартість швейної машини.

Регулювання швидкості шиття
Тип регулювання максимальної швидкості шиття. Швидкість шиття зазвичай регулюється силою натискання на педаль електроприводу, а максимальна швидкість може встановлюватися за допомогою перемикача. Залежно від моделі машини регулювання може бути плавною або ступінчастою. Плавне дозволяє більш точно налаштувати необхідні параметри шиття. Недорогі моделі можуть не мати такого перемикача.

Регулювання тиску лапки на тканину
Можливість регулювати тиск, який чиниться лапкою на тканину. Для тонких тканин зазвичай потрібно більший тиск, для товстих, щоб полегшити проходження потовщень, - менше. Особливо важлива наявність регулятора тиску при шиття трикотажу, оскільки він має властивість сильно розтягуватися під притискною лапкою, а послабивши тиск можна зменшити ефект розтягування. У машинах, оснащених вбудованим верхнім транспортером тканини, наявність регулятора тиску лапки не принципово. У різних моделей тиск регулюється по-різному. У недорогих - за допомогою регулятора, вручну, а в дорогих моделях може бути реалізована автоматичне регулювання в залежності від типу тканини і контроль за сталістю зусилля натискання.

Потайний стібок - непомітна з лицьового боку строчка, незамінна для виконання подгибки низу вироби. Є прості і еластичні потайні строчки.

Еластична потайна строчка
Можливість виконання еластичною потайної строчки. Перш за все, вона необхідна для подрубки трикотажних виробів.

Еластичний рядок
Можливість виконання машиною еластичних швів. Такі рядки використовуються в основному при роботі з трикотажними тканинами.

Зупинка голки у верхньому положенні - при наявності цієї функції голка завжди буде сама зупинятися вгорі. Іноді положення голки в момент зупинки можна запрограмувати, і машина стане зупиняти голку в нижньому положенні, що зручно при необхідності повернути тканину, не перериваючи рядок.

Електронний стабілізатор зусилля проколу голки
Автоматичне регулювання зусилля проколу голкою тканини. Незалежно від швидкості обертання двигуна зусилля проколу буде залишатися максимальним. Машини з електронним стабілізатором забезпечують комфортну роботу з будь-якими, навіть самими щільними і товстими тканинами. Завдяки контролю зусилля проколу досягаються максимально якісні рядки на щільних тканинах і переходах рядки з двошарового матеріалу на багатошаровий і назад.

Квилтинг - техніка декоративного простібування виробу. Використовується для прикраси верхнього одягу і декоративних виробів. Є швейні машини, які орієнтовані саме на квилтинг, в їх арсеналі є спеціальні рядки і додаткове приладдя.

Рукавна платформа
Можливість зняти частину робочого столика для зручності роботи з вузькими елементами вироби (наприклад, штанинами, манжетами, рукавами). Деякі виробники називають цю можливість "вільний рукав" - від англійського "free arm".

Система вимірювання розміру гудзиків
Наявність вимірювального пристрою, призначеного для визначення розміру гудзиків, тобто необхідного розміру петель. Машини азіатських виробників, що виконують петлі в автоматичному режимі, часто мають такий пристрій. Для європейських швейних машин, які зазвичай не оснащені системою вимірювання гудзиків, необхідно ставити конкретні розміри довжини і ширини петлі в міліметрах.

Стіл для розширення робочої поверхні
Наявність в комплекті додаткового столику, що дозволяє розширити робочий простір. Така можливість буде корисною при роботі з великими виробами, наприклад, шторами, постільною білизною, покривалами.

Освітлення
Наявність вбудованого джерела освітлення. Вбудована галогенова лампа або лампа розжарювання призначена для підсвічування робочої поверхні в умовах недостатнього освітлення. Усі моделі побутових швейних машин оснащені такими лампами. Нові моделі оснащуються багатоточковим світлодіодним підсвічуванням.

Відключення механізму подачі тканини
Можливість відключити роботу транспортера тканини. Деякі дії простіше виконувати, пересуваючи тканину вручну, наприклад, при виконанні ручної вишивки, роботи з особливо делікатними матеріалами і при пришиванні гудзиків. Саме для таких випадків можливість відключення подачі тканини буде дуже корисною.

Відсік для аксесуарів
Наявність в корпусі машини відсіку для зберігання аксесуарів. Шпульки, нитки, голки та інші дрібні, але необхідні предмети будуть завжди під рукою.

Перемикач положення голки (верх / низ)
Можливість перемикання положення голки після закінчення рядки. Залежно від ваших побажань голка буде зупинятися або в крайньому верхньому, або в крайньому нижньому положенні.

Ми сподіваємося, що ця коротка інформація допоможе Вам трохи розібратися в можливостях швейних машинок. Пропонуємо Вам прочитати коротку характеристику типів побутових швейних машин в нашій статті Про швейні машини.

Магазин швейних машин «Кутюр'є» бажає Вам приємних покупок!

 


Наша информация была Вам полезной? Поделитесь с друзьями:

НАШ РЕЙТИНГ
МИ РЕКОМЕНДУЄМО